Hoi

Welkom op Stedenster. Ik doe hier verslag van mijn avonturen rond stedentrips en reizen. Ik wens je een aangename reis door mijn blog.

 

De Geheime tuinen van Sittard.

De Geheime tuinen van Sittard.

In je woonplaats kan het gevoel bekruipen dat je de eigen omgeving wel hebt gezien. Indien je geen andere stad wilt bezoeken dan kan het zijn dat je langzaam benieuwd wordt naar de alternatieven of de achterkant van je eigen stad. Ik zelf ben geboren en getogen in Sittard en ken Sittard inmiddels van binnen en van buiten. Al is het een gedreven passie om de pareltjes te ontdekken die de stad te bieden heeft. Sittard is een kleine stad en het centrum heeft te maken met veel leegstand, langzaam lijkt er verloedering in het stadscentrum te zijn ingetreden. Indien je Sittard minder goed kent dan zou ik de markt aanbevelen.

De Markt:

De Markt van Sittard is een gezellig vierkant plein, waar horeca de boventoon voert. Hier vind je rondom cafés, restaurantjes en bij het juiste weer fijne terrasjes. De markt wordt opgesierd door onder andere de historische bouwstijl van café tapperie Gats. Al mag ook ook Luna niet ontbreken aan de genoemde opties. Al biedt de markt aan restaurants en cafés voor ieder wat wils. Daarnaast vind je op de Markt ook de Sint-Michielskerk en niet ver daar vandaan de basiliek van Sittard.

De geheime tuinen:

Winkelen of wandelen? Dat laatste dan maar? Ik had al eens vaker gehoord over "de geheime tuinen van Sittard" maar die nog nooit ontdekt. Uiteraard wist ik wel waar alle parken en tuinen liggen, maar "de geheimen tuinen van Sittard" is een project, een wandelroute, die je met verhaal (met of zonder gids) langs al de parken en tuinen van Sittard brengt. Ik besloot er uit te gaan zonder gids, op de website staat immers een kaart die is te downloaden om de route te kunnen lopen.

http://www.geheimetuinen.nl

Wat me opviel in de route is dat ik de meeste tuinen wat slecht onderhouden vond overkomen. Daarnaast vond ik 4 van de 5 tuinen weinig uitnodigend en inspirerend overkomen. Halverwege de route gaat het daarnaast ook opeens erg over kerken, kloosters, standbeelden en hun geschiedenis of verhaal. Leuk als het je interesse heeft, maar daarop verloor ik langzaam mijn motivatie en aandacht.

Wat ook een probleem lijkt te vormen is dat niet alle informatie up-to-date lijkt te zijn.
De route voert bijvoorbeeld langs Fort Sanderbout, maar daar staan hekken en bordjes met "verboden toegang".

Ik ben wel erg te spreken over het stadspark van Sittard, een plek waar vroeger niemand leek te komen, maar waar inmiddels wat vernieuwingen hebben plaats gevonden en een plek waar best wel wat mensen vertoeven. Het is een mooie, leuke groene plek, die wel inspiratie ademt en daarmee een plek in Sittard die te lang is onderschat.

De route gaat ook langs en door de Kollenberg (het bos en veld van Sittard) naar de oh zo bekende "Sint-Rosa-Kapel". Voor iemand die mooie kapellen met een verhaal wil bezichtigen is het de moeite waard, hier een kijkje te nemen of in te leven in het verhaal. Ik heb er minder mee, maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur, mening en smaak. Er is een keer per jaar een Sint-Rosa-processie hier is sinds enkele jaren ook het Sint-Rosa-Festival aan gekoppeld, met leuke bandjes en muziek, dit alles is rond de maand augustus. Bekijk de website voor meer informatie hierover.

Conclusie:

De "geheimen tuinen van Sittard" waren minder aan mij besteed dan ik dacht. Al is het wanneer je interesse ligt bij de geschiedenis van standbeelden, kerken, kloosters en kapellen met gids (of eigen folder als leesvoer) de moeite wel waard. Indien je de tuinen los van die verhalen bekijkt, dan leek het er op dit moment even allemaal net niet op, met de uitzondering en dus mijn aanbeveling het stadspark. Al heb ik aan de route van de geheimen tuinen wel nog wat leuke foto's overgehouden en dus fotografen kunnen er een leuke "playgroud" aan hebben.

Daarnaast zijn er om Sittard heen leuke Duitse dorpen, al eens gehoord van Wehr? Gangelt of Tuddern? Hier zijn ook leuke restaurantjes, een wildpark of zwembad te vinden, maar daarover later meer.

Uiteraard ben ik erg benieuwd naar jou mooiste adressen in Sittard, die misschien een klein beetje of road of hidden van de bekende weg zijn. Heb jij leuke mooie inspirerende plekjes in of rond Sittard, dan nodig ik je uit dat hier beneden in de reacties te laten weten.

Vriendelijke Groet,
Rob

Verborgen verhalen van Maastricht

Verborgen verhalen van Maastricht

Urbex in Luik

Urbex in Luik