Hoi

Welkom op Stedenster. Ik doe hier verslag van mijn avonturen rond stedentrips en reizen. Ik wens je een aangename reis door mijn blog.

 

Verborgen verhalen van Maastricht

Verborgen verhalen van Maastricht

De rijke historie van Maastricht is alom beschreven en geprezen. Wie kent er niet de verhalen rondom Romeinen en hun Via Belgica of de stoere vertelsels van de in Maastricht omgekomen musketier D’Artagnan. Maar ik neem u graag mee naar een rustige uithoek van de binnenstad. Een oase van rust waarin de geschiedenis een bijzonder plek inneemt. De plek heet officieel Bosquetplein, maar bij de echte Maastrichtenaren staat het bekend als de “Heksenhook” (Heksenhoek). Die naam verwijst naar de vroegere aanwezigheid van enkele watermolens. Ze werden de molens van Hex genoemd. De molens in de heksenhoek waren de schilderachtige van Maastricht. Van de twee molens op de rechteroever van de Jeker is een gebouw min of meer bewaard gebleven, zij het dan na verbouwing tot een woonhuis.

Wandel je vanuit het centrum richting het Vrijthof dan duik je aan de linkerkant van het plein de Papenstraat in die je volgt richting het stadspark. Je passeert op deze route ook de pittoreske Tafelstraat waar een groot gedeelte van dit verhaal een oorsprong heeft. In die schilderachtige Tafelstraat waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, woonde en werkte de Maastrichtenaar Joseph Bosquet. De Bosquet (1814-1880) was apotheker in Maastricht, wiens apotheek gevestigd was in de Muntstraat. (zijstraat van de grote winkelstraat t.h.v. het VVV kantoor) en waar tegenwoordig café de “knijnspiep” zit. Terug naar de Tafelstraat. Daar woonde de Bosquet die in zijn vrije tijd paleontologie bedreef. Al amateur onderzoeker hadden de schelpkreefjes,  eendenmosselen en zeepokken zijn bijzondere interesse. Deze interesse deelde hij met 3 trouwe kameraden.

In de tweede helft van de negentiende eeuw waren deze drie heren in het Maastrichtse druk bezig met verzamelen van fossielen uit het Krijt van zuidelijk Limburg en directe omgeving. Daar bleef het niet bij: ze schreven er een flink aantal wetenschappelijke artikelen en boeken over, hoewel ze alle drie – Binkhorst van den Binkhorst, Ubaghs en de Bosquet goedbeschouwd “amateur” waren. Bosquet was zoals gezegd apotheker van beroep, Ubaghs was vertegenwoordiger farmaceutica en Binkhorst van den Binkhorst was burgemeester van Meerssen geweest maar eveneens een begenadigd schrijver. Op basis van hun geschriften genoten deze drie heren hoog aanzien in de academische wereld, met name buiten de landsgrenzen. Dat blijkt met name uit hun gigantische netwerk, waartoe ook klinkende namen als Charles Robert Darwin en Charles Leyell behoorden. En dat in een tijd zonder telefoon, email, twitter, facebook en blogs…

Het ontbreken van een Museum in Maastricht, en een gebrek aan belangstelling vanuit instellingen van “boven de grote rivieren”, resulteerde erin dat deze verzameling na hun dood naar het buitenland vertrokken. De verzameling van Binkhorst van den Binkhorst ligt in Berlijn, die van de Bosquet in Brussel, waar ook het leeuwendeel van de collectie Ubaghs is ondergebracht.

Wie de charme van Maastricht wilt leren kennen moet haar zoeken op snijpunten van het verleden en heden

De drie heren waren, en zijn dus van groot belang geweest voor Maastricht. Enkele jaren geleden haalde het Natuurhistorisch Museum, dat eveneens aan het Bosquetplein ligt, een groot gedeelte van de Bosquet, Ubaghs en Binkhorst collectie terug naar Maastricht. Daar is het een tijdlang tentoongesteld in kleine expositie rondom hun leven en werk. Hoe belangwekkend hun werk was blijkt uit het feit dat de gemeente Maastricht heeft besloten het plein voor het museum om te dopen tot Bosquetplein. Op die plek heerst de rust van het verleden en maakt u kennis met het eeuwenoude Maastricht zoals dat bij veel mensen verborgen blijft. De kleine pittoreske straatjes worden opgesierd door grote stukken stadswal die voornamelijk in de nabijgelegen Looiersstraat en het nog mooiere Lang Grachtje prachtig zichtbaar zijn.

Het makkelijks en het leukste is om vanaf het station te lopen. Vanuit de stationshal rechtdoor de stationsstraat inlopen tot over de Servaasbrug (de “oude” brug over de Maas). Doorlopen tot de T-splitsing bij de Bijenkorf. Daar linksaf slaan. Doorlopen tot het Onze Lieve Vrouwenplein (bij de Basiliek) en dan de richtingaanwijzers voor voetgangers verder volgen richting Stadspark. Alles bij elkaar ongeveer 15minuten als je onderweg niet wordt afgeleid door al die andere bezienswaardigheden in Maastricht.

Wie de charme van Maastricht wil leren kennen moet haar zoeken op snijpunten van het verleden en heden. Stad café LURE past in die zoektocht. Het oude stad café ligt, ingebed in het verleden van de stad met haar rijke historie en haar tradities vlakbij het Bosquetplein op de Grote Looiersstraat 7. In het sfeervolle café of op het terras, in de schaduw van de platanen, is het dan goed toeven. Stad café LURE biedt ook de juiste entourage voor het intieme familiefeestje of de gezellige bedrijfsborrel. Er wordt een vriendelijke kaart gevoerd waarop voor elk iets wils te vinden is. Van een goed glas onovertroffen Limburgs bier tot een intiem dinertje voor twee.

Daarna heerlijk flaneren door het oude Stadspark van de stad dat via het Bosquetplein en de aangrenzende Zwingelput op loopafstand bereikbaar is. Zeker is in elk geval dat u op deze historische plek aan de rand van het centrum kunt genieten van de verborgen verhalen van Maastricht. In de mooie Tafelstraat waar de wereldberoemde Charles Darwin dichterbij Maastricht kwam dan ooit denkbaar. JosephBosquet wist daar alles van.

Ron

(Groene) hotspots in Aken die je wilt ontdekken

(Groene) hotspots in Aken die je wilt ontdekken

De Geheime tuinen van Sittard.

De Geheime tuinen van Sittard.