Hoi

Welkom op Stedenster. Ik doe hier verslag van mijn avonturen rond stedentrips en reizen. Ik wens je een aangename reis door mijn blog.

 

Stadsgids — Maastricht

Stadsgids — Maastricht

Maastricht — Al gauw komen de meest bekende plekken in me op. De Markt, het Onze Lieve vrouwenplein en het Vrijthof. De oude brug en het Bonnefantenmuseum. Daarnaast is Maastricht uiteraard ook een bourgondische stad met veel horeca. Lekker een kopje koffie doen op het Vrijthof is een veel gehoorde uitspraak door stadbezoekers, maar in deze stadsgids dwalen we even iets af van de gevestigde paden en ontdek je een overzicht van mijn persoonlijke favorieten!

Rondom het vrijthof

 • De brandweerkantine — Een restaurant dat is gevestigd in een echte oude brandweerkazerne. De sfeer is authentiek en te beschrijven als informeel, gezellig, ruim, vintage, retro en hipster! Je kan hier prima terecht voor een drankje, maar ook voor een heel menu. - Capucijnenstraat 21 

 • Marres Kitchen — Marres is het huis voor de hedendaagse kunsten. Je kan hier genieten van wisselende moderne kunst exposities. Daarnaast heeft Marres een eigen restaurant, beter bekend als Marres Kitchen. Het restaurant heeft lange houten tafels en een kleinschalige, gezellige en intieme sfeer. De menukaart heeft mediterrane invloeden. In het voorjaar staan lang gestrekte picknicktafels in de pittoreske achtertuin van dit historische pand. Deze van de buitenkant verborgen tuin doet dan dienst als restaurant tuin, die zeker een bezoek waard is. - Capucijnenstraat 98

 • Piece of cake — Een lunchroom waar het goed is vertoeven en je kan genieten van cupcakes, lekkernijen, high tea’s en andere zoetigheden. Hou je niet zo van al het zoete geweld? Geen probleem. De kaart biedt ook mogelijkheden voor lunch. In het voorjaar heeft Piece of Cake een verstopt, maar heel verrassend en romantisch terras in de achtertuin. Witte kiezels, klimop langs de hoge muren, grote parasols, een plek waar je heel gauw vergeet dat je op steenworp afstand van het drukke Vrijthof bent. - Bredestraat 28
   
 • Livin Room — Een eetcafé dat zijn eigen naam eer aan doet. Het heeft namelijk veel weg van een gezellige informele vintage huiskamer. Grote gezellige zetels voor bij het raam en achterin de zaak een lang gestrekte eettafel. Veel oog voor de aankleding met leuke hanglampjes, plantjes en andere snuisterijen. Een goede plek voor een (compleet) ontbijt, lunch of stevige kop koffie. Een plek waar je al gauw zo op je gemak zit, dat je makkelijk de tijd vergeet omdat het als “thuis” voelt. - Heggenstraat 7
   
 • Boekhandel de Tribune — Vaak worden op dit soort websites de bekende boekenkerk als eerste aangeprezen. Namelijk Boekhandel de Dominicanen. Uiteraard is het ook een hele mooie metamorfose van kerk naar boekhandel. Al is er nog een andere heel bijzondere, maar iets verscholen boekhandel, die zeker ook een bezoek waard is. Boekhandel de Tribune: Een karaktervolle, onvervalste, authentieke winkel met een zeer ruime collectie aan oude en nieuwe boeken in diverse thema’s. (literatuur, filosofie, poëzie, gezondheidszorg etc). Een boekwinkel in een sfeer van aandacht, historie en authenticiteit, zoals een boekwinkel ooit was bedoeld. - Kapoenstraat 8-10

Rondom het Onze Lieve Vrouwenplein

 • Teazone — Hier ga je niet alleen heen voor een (kopje) thee in een bijzonder interieur. Het is namelijk een aangeklede sfeervolle zaak waarbij het draait om het krijgen van de volle en volledige beleving. De kaart is even rijk aan soorten thee, als de zorgvuldigheid waarin alle invloeden compleet zijn doorgevoerd in de warme inrichting en aankleding. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen van de drukte uit de stad, uiteraard met een goede (complete) thee. Thee wordt ook wel geserveerd in wereldse theeketeltjes, uiteraard in de juiste kopjes en met lekkere koekjes. De zitplaatsen zijn intiem, sfeervol en zeer gezellig. - Koestraat 9
   
 • Het stadspark — Het groene hart van de stad. Een bijzondere plek door de aanwezige vijver en de stadsmuur die om het park heen loopt. De natuur die hier hand in hand gaat met de historie. Het stadspark is een inspirerende plek voor een goede wandeling en in het voorjaar een plek om te ontspannen. Stadinwoners, stadbezoekers, toeristen of studenten liggen bij zomerse temperaturen hier gemoedelijk in het gras. Waar Amsterdam het Vondelpark heeft, daar heeft Maastricht het Stadspark. Het stadspark ligt op een steenworpafstand van het Onze lieve Vrouwenplein. Indien je in het park blijft doorlopen dan kom je in de buurt van de Tapijnkazerne. De Tapijnkazerne is een voormalige militaire kazerne, maar tegenwoordig een brasserie. Aan de voorzijde van de Tapijnkazerne is tevens een oud leeg verlaten tankstation te vinden, waar tegenwoordig schommels aan zijn gehangen.

Het groen rondom de stad

 • Chalet bergrust — Vanaf hier heb je uitzicht over Maastricht. Al ontdek je meer bijzonderheden en nog mooiere uitzichten door de aangegeven bewegwijzerde wandelroutes te volgen. De wandelroutes voeren je door groene gebieden, door de natuur en langs fantastische uitzichten. (Kijk bij Chalet Bergrust op het informatiebord, voor de duur van de wandeling, het aantal kilometers, en de bijzonderheden in de betreffende route). In dit gebied wandel je over de Sint Pietersberg, langs het pieterpad en kom je langs Fort Sint Pieter. Al kun je er ook voor kiezen bij te komen en wat te eten of drinken bij Chalet Bergrust of Slavante. Chalet Bergrust: Luikerweg 71, Slavante: Slavante 1. - Beide bieden unieke accomodatie en uitzicht over de stad. Tip: prima parkeergelegenheid voor Chalet Bergrust.

In de rechtstraat:

 • Burgerlijk — Modern, hip en gezellig hamburger restaurant. De menukaart biedt een scala aan zeer diverse hambugers, de bediening is vlot en je hebt hier een gezellige zit in een levendige zaak. - Rechtstraat 37
 • Tabkeaw — Thais restaurant. Misschien niet in het "nieuwe hippe" maar eerder in het "antieke klassieke", maar dat dan weer in een manier die het gezellig maakt. Daarom ook het bezoeken waard.

Om mee af te sluiten geef ik nog een laatste advies, dat zich niet goed laat indelen in de lijst hierboven. Al is het ook een aanrader om eens een kijkje te nemen aan de andere kant van Maastricht. In de buurt van de Maasticht Marina aan de pieterplas. Op het gebied van het kasteeldomein en kasteel de Hoogenweerth, ligt restaurant SOFA. In het voorjaar beschikt ook deze locatie over een bijzoner terras. - Hoge Weerd 6

Wat zijn jou plekjes in Maastricht?
Stedenster Stairs Series #002

Stedenster Stairs Series #002

Stedenster Stairs Series #001

Stedenster Stairs Series #001