Hoi

Welkom op Stedenster. Ik doe hier verslag van mijn avonturen rond stedentrips en reizen. Ik wens je een aangename reis door mijn blog.

 

Een eerste keer in Leuven

Een eerste keer in Leuven

Na een afspraak in Leuven kreeg ik de vraag; "Ga je Leuven nog in"? Omdat de stad onbekend voor me was gebleven, was het vandaag tijd de stad te ontdekken.

Het stadhuis is een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld en dateert uit de 15de eeuw. De nissen in de gevel laten 236 beelden zien van vaderlandse helden en heiligen uit de geschiedenis.

Praktisch
Dagelijks zijn er rondleidingen om 15:00uur. Voor groepen enkel op aanvraag.

Prijs
4 euro

Grote Markt
3000 Leuven, België

Website:
http://www.leuven.be

De oude markt

De oude markt van Leuven is een gezellig lang gestrekt plein, hier zijn vele horecazaken en terrasjes. Het is een leuke levendige plek om wat te drinken en onder de mensen te zijn. Het is mogelijk dat het in het weekend hier en in de stad stiller is, doordat de studenten die in Leuven studeren, maar uit andere steden zijn, dan naar huis zijn.

Oude Markt
3000 Leuven

Website
https://www.oudemarktleuven.be

De Universiteitsbibliotheek

Wanneer je voor de universiteitsbibliotheek staat zou je kunnen denken dat je voor het stadhuis staat. Het is een prachtig gebouw dat onlosmakelijk is verbonden met een bewogen geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is de universiteitsbibliotheek die toen nog in de universiteitshal lag door een brand verwoest. Na de Eerste Wereldoorlog is met behulp van weldoeners en Amerikaanse steun een nieuw gebouw in de stad herrezen. Het gebouw heeft een toren met een van de grootste beiaarden van het land. Daarnaast bevat de bibliotheek een collectie van meer dan 1 miljoen boeken. Uiteraard is dit geschiedenis in een notendop en is hier veel meer over te vertellen, maar daarvoor verwijs ik je naar de website of is het mogelijk de universiteitsbibliotheek zelf te bezoeken. Ik ben er ook niet binnen geweest en daarom dus daarover geen verslag. Laat in de reacties onderin rustig jullie ervaringen horen.

Open
Elke dag van 10 tot 17:00uur

Prijs
7,00 euro

Universiteitsbibliotheek
Mgr Ladeuzeplein 21
3000 Leuven

Website:
http://www.visitleuven.be

De kruidtuin

De kruidtuin is de oudste botanische tuin van België en werd ooit aangelegd en beheerd als onderdeel van de universiteit geneeskundige. De tuin was dan ook voorzien met onder andere allerlei geneeskrachtige kruiden. De kruidtuin is ook wel bekend onder de naam Hortus Botanicus Lovaniensis. De kruidtuin is later door de universiteit geneeskunde afgestaan aan de stad Leuven. De kruidtuin is nu volledig onderdeel van de stad Leuven en vrij toegankelijk voor publiek. Inmiddels groeit er meer dan enkel en alleen kruiden en is het zeker de moeite waard om dit te ontdekken. De kruidtuin is vanuit de stad op loopstand bereikbaar en ligt vrijwel naast het ziekenhuis. In de tuin ademt een oase van natuurlijke rust.

Openingstijden
- Van 1 oktober tot 30 april van maandag tot zaterdag van 8 tot 17:00uur en zondag van 9 tot 17:00uur.
- Van 1 mei tot 30 september van 8 tot 20:00uur. Op zondag geopend van 9 tot 20:00uur.
- Gesloten op kerstdag en nieuwjaarsdag.

Toegang
Gratis

Adres
Kapucijnenvoer 30
B-3000 Leuven

Website:
http://www.visitleuven.be

Klein Begijnhof

Zoals de naam "Klein Begijnhof" al doet vermoeden,  is dit niet de enige begijnhof in de stad en is er ook een "Groot Begijnhof". In het Klein Begijnhof woonde vroeger een kleine gemeenschap vrouwen (het aantal kwam niet boven de 100) die vermoedelijk in de nabijgelegen Sint-Geertrui Abdij werkten. Inmiddels zijn in de huidige tijd de woningen gewoon verhuurd of verkocht aan particulieren. Het klein begijnhof bestaat uit 1 straat en 2 doodlopende steegjes. Tijdens mijn bezoek liep een van de steegjes over in een grote bouwput aan de achterkant, jammer van de charme. Het is geen omgeving die ik bijzonder snel zal aanbevelen, doordat hier verder echt niets te beleven valt. 1 straat, 2 doodlopende steegjes, die als je er interesse in hebt even kan zien, maar dat is het verder wel.

Toegang
vrij toegankelijk

Adres
Klein begijnhof
Halfmaartstraat z/n
3000 Leuven

De Muntstraat

Dit is een kleine smalle maar lang gestrekte straat vol met restaurants. De straat word opgesierd door eettafels en buitenterrassen. Een groot aanbod aan diverse restaurants. Hier is dus wel iets te vinden voor iedere smaak, honger en trek. Ik liep hier om 15:00uur in de middag en door dit tijdstip was het nauwelijks druk, al begreep ik wel meteen dat dit een gezellige en culinaire straat is. Helaas zijn mijn foto's mislukt, maar ondanks dit wilde ik deze tip niet onthouden.

Meer informatie?
http://muntstraat.be

Rob

Wandelen bij Riemst

Wandelen bij Riemst