Hoi

Welkom op Stedenster. Ik doe hier verslag van mijn avonturen rond stedentrips en reizen. Ik wens je een aangename reis door mijn blog.

 

Urbex in Luik

Urbex in Luik

Fort de la Chartreuse

In België niet ver van Maastricht ligt de stad Luik. Het lijkt vaak een grauwe, kale, grijze en troosteloze stad, wanneer je Luik passeert, echter is niets wat het lijkt. Want als je de moeite neemt om Luik te ontdekken dan heeft deze stad heel wat verleden, verborgen verhalen en schoonheid te bieden. In gesprek met mijn vader, die bedreven is in de fotografie en dus altijd op zoek is naar nieuwe en bijzonder locaties kwam het onderwerp "urban-exploring" ter spraken. Beide hadden we geen ervaring op dit gebied, maar vonden we meteen inspiratie, die ons bracht naar de achterkant van Luik waar een leegstaand vervallen fort ligt. In "urban-exploring" gelden regels als geen adres gegevens prijs te geven, ondanks ik geen straat zal noemen brachten we samen een bezoek aan Fort de la Chartreuse te Luik, we waren onder de indruk van deze locatie, en maakten de onderstaande foto's

Geschiedenis en feiten:

  • Het fort was opgericht voor de verdediging van de stad Luik
  • Het fort werd in 1817 door Nederlanders gebouwd en kwam na de Belgische revolutie in 1830 in de handen van de Belgen.
  • In 1914 werd het fort aangevallen door de duisters met veel geschut, ondanks de beton gewapende muren, lukten het de duisters het fort te veroveren.
  • Het fort heeft een rol gespeeld in zowel WO1 als WOII, zo was het een gevangenis onder de Duitsers als een hospitaal onder de amerikanen.
  • Het fort is verlaten en vervallen sinds 1980

Tot zover de notendop - geschiedenis, maar uiteraard indien je meer wilt weten ten aanzien van het verhaal, de waarde en de geschiedenis, er is online heel wat meer verhaal te vinden. Om je een beetje op weg te helpen...

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_de_la_Chartreuse

http://www.oorlogsgebied.nl/index.php/belgie/luik-liege-luttich/56-luik-fort-de-la-chartreuse

http://www.urbexcrew.nl/urbex-belgie-militair/urbex-fort-chartreuse-luik

Voorzichtig? Veiligheid, Voorop!

Het is altijd aanbevolen dit soort bezoekjes met meerdere doen, het is niet geheel ongevaarlijk. De staat van het gebouw kan slecht zijn, muren, de vloer, plafonds en materiaal kan in slechte staat zijn, zomaar ergens een diepe put, een gat in de vloer en dus voorop staat dat voorzichtigheid is geboden, gezond boeren verstand en veiligheid voorop.

Schrik ook niet als je niet alleen hier bent, want het is goed mogelijk dat er meerdere fotografen, urban-explorers, of groepjes vrienden rond dwalen, ook kan het zijn dat er minder frisse toestanden of types opduiken, afijn nogmaals, veiligheid voorop.

Zoals uit bovenstaande blijkt is hier veel strijd geweest. Er hangt als je er gevoelig voor bent dan ook wel een merkwaardige sfeer op deze plek. Het is een unieke locaties voor prachtige foto's,met namen te danken aan de trappenhuizen. Het fort telt wel honderden kamers, die gaan na verloop van tijd allemaal wat op elkaar lijken, maar ondanks blijft het uniek en bijzonder. Daarnaast is het bezoek zeker de moeite waard, de speciale sfeer die alles hier ademt, de prachtige foto's die je hier kan schieten. Ondanks zul je soms ook bewegen tussen de regels van urban-exploring die je meevoert in de beschreven wereld, maar aan de andere kant zul je soms ook de sporen van verval zien, zoals op het dak. Ondanks alles is op deze plek nog genoeg om te ontdekken.

Nadat mijn vader en ik ons bezoek hadden afgelegd en de foto's op social media deelden bleken mensen te vragen waar deze locatie is maar ook leek het er op alsof de foto's zorgde voor inspiratie en dus verscheen bij bovenstaande een gedicht...

In de oude lagen van mijn ziel,
Ontspruit de leegte van mijn geest.
Daar waar ik eens mijn gestalte gaf,
Staat nu het huis als mijn geesten graf,
door oog en gevoel vast te leggen.
Niets meer en niets minder te zeggen


Gedicht door: Angelina Martens
Foto's door: Wim Kootstra

Wil je meer foto's zien? Dat kan volg stedenster dan op instagram of facebook
Laat in een reactie rustig weten wat je van dit artikel vind, ben je nu zelf hier geweest of van plan te gaan, dan ben ik uiteraard benieuwd naar jou verhaal! Nog een foto dan om mee te sluiten...

Vriendelijke groet,

Rob / Stedenster

De Geheime tuinen van Sittard.

De Geheime tuinen van Sittard.

Rare stair in Duisburg

Rare stair in Duisburg