Hoi

Welkom op Stedenster. Ik doe hier verslag van mijn avonturen rond stedentrips en reizen. Ik wens je een aangename reis door mijn blog.

 

Stadsgids — Luik

Stadsgids — Luik

Luik —  Niet ver van Maastricht ligt Luik. Op ongeveer 30minuten rijden vanaf Maastricht. De meeste kennen Luik van het erlangs komen en dan lijkt het een lelijke grauwe grijze stad. Dit Franstalige deel in Wallonië zal niet altijd eindigen bovenaan je bucketlist. Als je de moeite neemt om de stad te ontdekken, dan zul je opmerken dat ook Luik zijn pareltjes kent. In een stadsgids en in elk artikel ga ik ervan uit dat ik ergens zelf geweest moet zijn en dus schrijf op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Al beleef ik meestal ook veel voorpret aan research en het ordenen van mijn gevonden informatie. Ik ga deze stadsgids proberen te schrijven op basis van research. Wat dus wil zeggen dat ik in dit geval niet overal geweest ben, maar denk dat mijn selectie het noemen waard is. Daarnaast zijn er plekken in Luik die je zeker zal vinden, zoals; de St. Pauls Kathedrale, of het bekende marktplein; Place du Marché, dat is omgeven door horeca.

Bezienswaardigheden

 • Station Luik — Indien je van moderne architectuur en fotografie houdt dan in het moderne stationsgebouw zeker de moeite waard om ontdekt te worden. Het heeft iets futuristisch, en is bijzonder om zijn totale bouwstijl. Sommige zouden het gebouw een ufo noemen, andere vinden dat een beledeging of maken liever een andere vergelijking. Kortweg een zeer bijzonder en modern gebouw. - Place des Guillemins 2 - 4000 Luik - België
 • Montagne de Bueren — Een bijzondere monumentale trap en dus een trap met een rijke geschiedenis. Het is een hele klim deze trap op te komen, maar de inspanningen worden beloond met een top - uitzicht. Ik schreef hier eerder een artikel over. Montagne de Bueren - 4000 Luik - België
 • Impasses — De romantische verborgen en verscholen steegjes van de stad. Een paradijs voor fotografen. De steegjes vertakken in rue Hors-Chateau. Dit zijn enkele van de steegjes; impasse de l'ange, impasse venta, impasse hubart, impasse de la vignette.
 • Urbex — Urbex-exploring is het bezoeken en fotograferen van leegstaande vervallen panden. Ik schreef hier eerder een artikel over. Bij urbex-exploring is het een regel om geen locatiegegevens te verstrekken. Al is Luik een behoorlijke Urbex-stad die wel het een en ander heeft te bieden. Ik kan je wel adviseren eens te zoeken naar UrbexTV om enigzins op weg te komen indien dit je intresse heeft.

Eten en drinken

 • Le Labo 4 — Een restaurant dat is gevestigd in een wetenschap/labotorium-lokaal. Het restaurant is een heus labotrium-lokaal geweest en die sfeer is bewaard gebleven. In dit restaurant zullen vleesliefhebbers op hun plek zijn. Adres: Quai van benedden 20/22.
 • Watch Smell Taste & Having Fun — Een toegankelijke moderne hipster drankenwinkel voor nieuwsgierige geesten die wel houden van whisky, rum, bier of wijn.  Een jonge gedreven verkoper is bereid je van advies te voorzien. Het is een modern ingerichte winkel die tevens beschikt over een proverij. Adres: Rue Du Pont 3
 • Messieurs - Croque — croque - monsieur ofwel lekkere geroosterde broodjes en tosti's op wel 10verschillende manieren. In een gezellig licht, modern en luchtig interieur. Adres: Boulevard d’Avroy 16
 • Get your mug — Koffie, thee, smoothies, bagels en andere lekkernijen in een hipster sfeer. Adres: Rue des Carmes 17.
 • Cup N'Cake —Heerlijke vers gemaakte cupcakes, gebak en andere zoetigheden. Naast het zoete geweld voert de kaart ook wat hartelijke keuzes. Dus je kan hier ook terecht voor bijvoorbeeld bagels. Het is gelegen in de buurt van de kathedraal Saint-Paul. Adres: Rue des Clarisses 58.
 • La Frite® — Moderne friture in een retro/vintage, misschien wel hipster interieur. Adres: Rue de la Cité 5
 • brasserie C — Geniet van een lekker bekend gebrouwen biertje in een bijzondere brasserie met aangrenzend een winkel. (Gelegen bij Montagne de Bueren). Adres: Impasse des Ursulines 14
 • Ma ferme en ville — Lunchroom en winkel met seizoensgebonden producten. Adres: Rue Souverain Pont 34.
 • En ville — Een laatste leuke plek voor een goed ontbijt of lunch.

Winkelen:

 • De Vrijdagse Vlooienmarkt — Ook al is de zondagse Markt de meest bekende, deze vlooienmarkt mag ook niet ontbreken. Alles wat je op een vlooienmarkt hoort tegen te komen is hier doorgaans wel te vinden. Adres: Boulevard de la Constitution – Place Jehan-le-Bel. (06:00 tot 13:00uur).
 • Vlooienmarkt Les Petites Puces De Saint-Gilles — Vlooienmarkt onder de locals. Adres: Boulevard Hillier en Cour Saint Gilles. Iedere zaterdag van 06:00 tot 13:00uur.
 • La Batte Markt — Is een erg bekende markt op zondag. De grootste en oudste van België. Met een divers aanbod. Ligging:Kaaien Van Hoegaerden, Roosevelt, sur Meuse, de la Ribuée, de la Goffe, de la Batte, de Maestricht en Saint-LÉonard, Rue de la Cité.
 • Wattitude — cadeau en lifestyle winkel. Adres: Rue Souverain Pont 7.

Musea & Parken

 • La Boverie — Is een museum dat is gehuisvestigd in het huis voor de schone kunsten van Luik en heeft een samenwerkingsverband met het Louvre. Tevens zijn er vanuit andere samenwerkingen samenvoegingen geweest met moderne en hedendaags kunstcollecties. Er is dus zowel een permanente als wisselende tentoonstelling. Het museum ligt bij het Parc de la Boverie en beschikt over een speciale lunch gelegenheid, namelijk; Madame Boverie. Al zijn er meer parken die het ontdekken waard zijn zoals Esplanade St Léonard en jardin botanique Adres: Parc de la Boverie 3.
 • MADmusée — Een museum met gedifferentieerde kunst. Het valt ook wel outsider art te noemen. Dit museum heeft onder andere exposities van verstandelijk beperkte kunstenaars. Daarnaast is de eenvoudige bistro van dit museum ook een gewilde spot voor lunch. Het museum ligt middenin het Parc d’Avroy. Adres: Belgia, Rue Fabry 19.
 • la cité miroir — Dit is een plek waar optredens, tentoonstellingen en exposities plaats vinden. De plek is bijzonder omdat dit ooit een zwembad was die op zeer smaakvolle en moderne wijze is herbestemd voor cultuur. Adres: Place Xavier-Neujean 22.
 • Aquarium-Museum — Het Aquarium-Museum van de universiteit van Luik herbergt speciale vissen, haaien, schilpadden en koraalriffen. Diverse websites geven aan dat het museum inmiddels is verouderd, maar juist hierom ook wel weer nostalgisch en speciaal lijkt te zijn. Adres: Quai Edouard Van Beneden 22.
 • Museum van het openbaar vervoer — Museum met postkoetsen, trams, treinen, bussen en meer die een plek in de geschiedenis innemen. Adres: Rue Richard-Heintz 9.

Uitgaan

 • Lou's Bar — Gezellig blues café dat de muren heeft behangen met affiches. Regelmatig zijn er live concerten. Adres: Rue de la Boucherie 25.
 • Pot Au Lait — café met (live) optredens of er is muziek. Bekend op zijn creatieve decor, dat de moeite waard is om eens te ontdekken. Adres: Rue Soeurs-de-Hasque 9.

en ja er is nog veel en veel meer wat hier niet is behandeld. Kijk daarom ook eens op;

Ken je deze plekken? Wat zijn je ervaringen hier? Wat zijn jou plekjes in Luik?

Linkjes naar andere gave reiswebsites

Linkjes naar andere gave reiswebsites

Stedenster Stairs Series #006

Stedenster Stairs Series #006