Hoi

Welkom op Stedenster. Ik doe hier verslag van mijn avonturen rond stedentrips en reizen. Ik wens je een aangename reis door mijn blog.

 

Stedenster Stairs Series #007 / ENCI-groeve Maastricht

Stedenster Stairs Series #007 / ENCI-groeve Maastricht

In Maastricht opende onlangs het nieuwe natuurlijke recreatieve gebied, de ENCI-groeve. In deze omgeving is heel lang kalksteen  gewonnen en die zorgde voor het cement of het beton in Nederland. Het is een rare gedachte dat half Nederland is gebouwd op stenen waar hier de grondstoffen voor werden gewonnen. Daarnaast is de diepe uitgegraven kuil, maar beter gezegd de "groeve" een bijzondere ontdekking en daarmee verwijzing na natuurhistorisch verleden van vele miljoenen jaren terug. In deze omgeving ontmoeten natuur, recreatie en industrie elkaar. De ENCI fabriek doet op dit moment nog steeds dienst, maar zal in 2018 de deuren sluiten.

De ENCI-groeve ligt bij de St.Pieterberg en is zoals gezegd inmiddels opengesteld voor bezoekers. Je hebt vanaf het uitkijk platform een fantastisch uitzicht. Uitzicht op de industriële ENCI-fabriek, maar vooral op de wonderlijke schonen groeve. Kalkterassen, stijlwanden en plassen waar het water bijzonder blauw is. Het lijkt wel een sprookje? Een kijkje nemen vanaf het uitkijkplatform, de trap afdalen de diepte in om de groeve verder te ontdekken is zeker de moeite waard.

Het uitzicht op weg naar de ENCI-groeve is al veel belovend. Het water is echt behoorlijk helder en blauw. Nog even doorlopen om bij het uitzichtplatform te komen. Om een adembenemende ervaring te krijgen.

Stedenster Stairs Series

Het zou de ENCI-groeve tekort doen om het alleen maar over het uitkijkplatform en de trap te hebben. Het zijn middelen en toegang tot een mooi uitzicht. Het gaat in de ENCI-groeve om de complete beleving en ervaring.

Ondanks dat is er nog die Stedenster Stairs Series waarin ik 100 trappen ontdek en verzamel. Dit artikel draagt dan ook niet voor niets de titel Stedenster Stair Series #007. De trap en het uitkijkplatform vormen van nu dus ook onderdeel van die collectie. Misschien is daarin wel de les dat niet alleen de trap noemenswaardig is, maar de hele omgeving erg interessant is. Als je de trap hier afdaalt dan is het advies kijk vooral om je heen.

Natuur

In de ontwikkeling van het ENCI-gebied waren onder andere natuurmonumenten, stichting de pietersberg en de gemeente betrokken. Rond de ENCI-groeve zijn dan ook allerlei informatie bordjes die je uitnodigen om meer over de omgeving te ontdekken. Een leuke manier om te leren welke grondlagen er zijn en welke beesten hier ooit leefde.

Route en ligging

De ENCI - groeve is gelegen bij de St. Pietersberg in Maastricht. Je kan ook de ENCI-groeve benaderen via Châlet d'n Observant - Lange Kanaaldijk 115. Dit werd ingericht als informatiepost rond de transformatie van het ENCI-gebied, maar inmiddels een plek voor bezoekers om bij te komen onder het genot van een kop koffie. Hier is parkeer faciliteit en je komt uit aan de achterzijde van de ENCI-groeve. Je loopt door de groeve in de richting van de trap en het uitkijkplatform.

We hebben zelf voor een benadering gekozen via buitengoed Slavante om de ENCI - groeve te bereiken. Hierdoor kom je boven aan de ENCI-groeve uit en dit is wat mij betreft een prettige en dus aanbevolen route. Je ontdekt er meer over in het artikel over Grand-Cafe Buitengoed Slavante.

Rob

Buitengoed Slavante Maastricht

Buitengoed Slavante Maastricht

Fotoboek Utrecht

Fotoboek Utrecht