Hoi

Welkom op Stedenster. Ik doe hier verslag van mijn avonturen rond stedentrips en reizen. Ik wens je een aangename reis door mijn blog.

 

Fotoboek Luik

Fotoboek Luik

Na eerdere bezoeken aan Luik in België, kreeg ik de smaak te pakken om meer van deze stad te ontdekken. We keerde gewapend met een fotocamera terug naar Luik. Hieronder het fotoverslag. 

Montagne de Bueren

Een bijzondere trap die in Luik ligt is toch wel Montagne de Bueren, waar ik eerder dit artikel over schreef.

Het is een hele klim om de trap op te komen. Goede benen en enige conditie zijn wel aanbevolen. Eenmaal bovenin wordt de inspanning beloond met een uitzicht over de stad. Er lopen mensen vanuit allerlei achtergronden en pluimage. Een groep studenten die blijkbaar opdrachten hebben om Luik te verkennen. Inwoners, toeristen of mensen in sportieve kleding die in de trap hun ideale workout lijken te zien. Langs weerszijde van de trap staan huizen die gewoon nog worden bewoond. We werden dan ook aangesproken door een bewoner van een van deze huizen. Hij nam veel moeite om zich verstaanbaar te maken naar ons. In gebaren, Frans en gebrekkig Engels en Nederlands werd ons duidelijk gemaakt dat hij ons iets wilde laten zien. We werden uitgenodigd in zijn tuin. De tuin bleek opgesierd met fleurige bloemen en struiken, maar het meest opvallende was het geweldige uitzicht over de hele stad. De man was vriendelijk en liet ons de ruimte om foto's te maken.

Monument au 14ème Régiment de Ligne

Indien je bovenaan Motagne de Bueren bent loop dan ook zeker even door naar het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten uit de oorlog. Een triest onderdeel geschiedenis, maar ook vanaf hier weer een heel ander uitzicht over de stad.

Citadel

Als je na het bewonderen van het oorlogsmonument en het uitzicht doorloopt dan valt je aandacht op de muren van de citadel. Hier waren ooit de soldaten gelegerd. Je vindt hier een artikel dat ik eerder scheef over ons bezoek aan een verlaten Fort in Luik.

Skywalk

Wederom is het aanbevolen om na de citadel nog een stuk door te wandelen. Je komt dan terecht bij een uitzichtplatform dat tegen de helling is aangemaakt en je laat genieten van een mooi uitzicht over Luik.

Impasse des Ursulines & Brasserie C

Onderaan Montagne de Bueren kun je nog kleine groene steegjes ontdekken, waaronder Impasse des Ursulines. Indien je deze steeg inloopt dan ontdek je Brasserie C. Een brouwerij, shop en café met een mooi uitgestrekt groen buitenterras. Helaas bleek het gesloten te zijn tijdens ons bezoek. Zoek je nu meer hotspots in Luik om te ontdekken? Kijk dan even in deze stadgids die ik eerder schreef.

Het buitenterras van Brasserie C hierboven. Helaas zoals gezegd gesloten tijdens ons bezoek. Al volgen in deze omgeving nog meer spannede trappen in kleine groene steegjes. Tijd die te ontdekken.

Terrasses des Minimes

De smalle steegjes brengen je uiteindelijk naar romantische groen gestrekte hellingen van Luik. Beter bekend als Terrasses des Minimes. Is de onderstaande foto niet een plek waar je prima zou kunnen toeven?

Terrasses des Minimes een erg mooie groene plek om in het gras te vertoeven, te ontspannen en te picknicken. Een hele mooie plek die niet ver van de stad ligt en de moeite waard is om te ontdekken.

Je kan Terrasses des Minimes ook via een andere weg benaderen. In dit geval ga je niet naar Montagne de Bueren, die is te bereiken via Rue Hors-Château. Je kan er ook voor kiezen om het adres Rue Pierreuse 38 op te zoeken. Je treft hier een uitgehold woonhuis aan dat is te betreden en binnen via een trap de entree vormt naar Terrasses des Minimes. Ja je staat hier dus voor een gebouw dat in eerste instantie uitziet als een woonhuis en niet veel bijzonders aan opvalt. Het huis is gewoon te betreden en vormt de toegangsweg naar deze mooie groene romantische hellingen.

Impasse 

In de straat Rue Hors-Château liggen verborgen doodlopende steegjes. Beter gezegd: Impasses. Bijvoorbeeld Impasse Venta of Impasse Hubart. Hier gebeurd eigenlijk niet veel Al zijn de steegjes opgesierd met veel groene planten in potten. Dit een mediterrane sfeer noemen gaat een brug te ver, maar het heeft wel een romantische charme. Verder is het hier niet zo spannend en eigenlijk alleen aanbevolen voor fotografen die op zoek zijn naar dat speciale shot of voor mensen die het leuk vinden even uit de stad te zijn en een indruk van de lokale inwoners te krijgen. In deze wat verscholen steegjes liggen inderdaad gewoon huizen waar mensen wonen.

Place du Marché

De trappen van Motagne de Bueren, de verscholen steegjes, de mooie uitzichten, alles ligt eigenlijk bij elkaar op loopafstand van Place du Marché, het marktplein. Hier ligt veel horeca, namelijk diverse cafe's en restaurants met buitenterrassen. Een prima plek om bij te komen van al dat trappen lopen.

In Luik geweest of reageren op dit artikel? Leuk! Voel je vrij de ruimte in de comments hiervoor te gebruiken.

Rob

Stedenster Stairs Series #008 - Bonnefanten Museum Maastricht

Stedenster Stairs Series #008 - Bonnefanten Museum Maastricht

Urbex - Mission to Mars

Urbex - Mission to Mars