Hoi

Welkom op Stedenster. Ik doe hier verslag van mijn avonturen rond stedentrips en reizen. Ik wens je een aangename reis door mijn blog.

 

Stedenster Stairs Series #008 - Bonnefanten Museum Maastricht

Stedenster Stairs Series #008 - Bonnefanten Museum Maastricht

Het Bonnenfanten Museum.

Misschien wel het meest bekende Museum van Maastricht. Niet alleen bekend om de wisselende en vaste kunsttentoonstellingen, maar ook opvallend vanwege de bijzondere architectuur. In de Stedenster Stairs Series verzamel ik 100 bijzondere trappen en dit keer bracht die zoektocht me naar de trappen in het Bonnefanten Museum.

Ik hoorde dat de trap in het Bonnenfanten Museum door de ontwerper geïnspireerd zou zijn op Montagne de Bueren in Luik, die hier al in mijn serie is opgenomen. We brachten een bezoek aan beide om het zelf te bekijken en te vergelijken.

We liepen samen richting het Museum en dan valt meteen al de architectuur op: De met zink beklede toren als skyline en beeldmerk. Het U-vormige gebouw dat is opgetrokken in rode stenen. Bij binnenkomst in het museum valt er op dat er rondom veel natuurlijk daglicht is. Ook valt de aandacht nu op de trappenstraat als verbinding tussen de verschillende etages. De kunst en de architectuur van het gebouw die samen versmelten tot een compleet geheel.

We maken foto’s van de trap en eerlijk is eerlijk we zijn niet de grootste kunstkenners. We nemen foto’s door de ramen vanuit de verschillende etages. Daarmee wordt ook de aandacht getrokken naar de kunstcollecties. Oud Maastrichts zilverwerk, een expositie met heilige beelden, industrieel verleden, een expositie in het thema van optische illusie, en vlak bij de ingang het doek van Grayson Perry. Een borduurwerk waarin er wat wordt gerebelleerd naar allerlei bekende merken door deze als persoon in het werk af te beelden. Opeens zijn de zintuigen en de nieuwsgierigheid geprikkeld. Daar is dan opeens de gedachte: Ik moet snel een keer terug. Meer weten, meer leren, meer ontdekken. Tijd en aandacht hebben voor de verhalen die deze kunst verteld.

Na een bezoek aan een trap, monument of wat dan ook dan reist de vraag: Waarom staat die trap er en wie heeft die eigenlijk ontworpen? Gelukkig heeft het Bonnenfanten een mooie website waar op is te lezen dat Aldo Rossi de ontwerper is van het gebouw en wat zijn visie is geweest daarbij. Daarnaast is er meer te lezen over de tentoonstellingen. Lees daarover dus meer op www.bonnenfanten.nl en geniet hier van de foto's.

Ben je ook in het Bonnefanten geweest? Weet je ook nog echt een trap die de moeite waard is? Of de mooiste plek in Maastricht waar ik ook echt heen moet? Of wil je gewoon reageren op dit artikel. Leuk! Dat kan hieronder via het achterlaten van een reactie.

Bedankt
Vriendelijke groet

Rob

Uit het boekje

Uit het boekje

Fotoboek Luik

Fotoboek Luik